Biz Müslümanların yılda iki büyük bayramı vardır: ramazan bayramı ( Iyd-ı Fıtır) ve kurban bayramı ( Iyd-ı Edha). Bayramlar adı üzerinde sevinç günleridir. Bayramlar toplumsal dayanışmayı temin eden temel dinamiklerimizdendir. Aile ve akraba bireyleribaşta olmak üzere komşular ve dostlarla birlikte oluruz. Hediyeleşme ve ikramlar yapılır. Özellikle imanımız gereği yetim ve ihtiyaç sahiplerine karşı ayrı bir ilgi ve alaka gösteririz.
Bayram Hazırlığı
Bayram hazırlığı iki şekilde yapılır: evlerimizde kendimiz ve misafirler için mütevazi ikramlar hazırlanır. Ama bir de arafegünü veya bayram günü mezarlık ziyareti yaparız. Çünkü biz bayramlaşmayı ölüleriyle başlayan bir kültürün çocuklarıyız. Bayram günü kimse mahzun kalmasın diye imkanı olanlar (dinen sorumlu olanlar) sadaka-ı fıtırgörevini yerine getirirler. Çok manidardır ki bu görevin bayram namazı öncesi yerine getirilmesi esastır.
Bayram Günleri Tatil Günleri Değildir.
Son yıllarda bayram günleri tatil anlayışına dönmeye başladı. Ailecek bir otel köşesinde yer ayırtmalar, hatta bunu kalabalık aile fertleriyle güya bayramı birlikte geçirme gibi iyi niyetle yapılan davranışlarda oluyor. Elbette bayramlarda öncelikle aile fertleri önemlidir. Ama diğer akrabalar, komşular ve dostlar ne olacak? Hemen yanı başımızda yalnız başına yaşayan ve kimsesi olmayan bir yaşlı komşumuz var ise onun bayramı nasıl bayram olacak?
Bayramlar sevinç günleri dedik. Bu sevinç tek başımıza değil, ulaşabildiğimiz toplumun her kesimi ile olmalıdır. Biz yine bayrama başlamadan önce bayram namazı kılarız. Bayram namazı cemaatle kılınan bir namazdır. Ve şehir veya şehir hükmünde olan bir yerde kılınır. Anadolunun birçok yerinde yakın köylerin birlikte bayram ve Cuma namazlarını kıldığı ortak “bayram mescidleri” vardır. Bütün bunlar bayramın ruhunu kavrayan büyüklerimizin bize bıraktığı güzelliklerdir.
Bayram: Etrafını Görmektir
Bayram günlerinde başta anne-baba hayatta ise onlarlar ve sonra sıra ile diğer akraba, komşu ve dostlarla bayramlaşma yaparız. Komşulardan özellikle hasta, evinden çıkamayan ve kimsesi olmayan yaşlıları asla ihmal etmeyelim. Ümmetin emaneti olan yetimler ve ihtiyaç sahiplerinin durumları ile imkânlarımız ölçüsünde ilgilenmeye gayret gösterelim. Bayramlar toplumsal birlikteliğimizi temin eden ve imanımızın bize öğrettiği asla ihmal edemeyeceğimiz değerlerimizdir.
Ramazan bayramınızı tebrik eder, ülkemize, İslam alemine ve insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ederim.